Anticonceptie
Er zijn heel veel manieren om een zwangerschap te voorkomen.
Iedere vrouw is anders wat betreft lichaam en wensen. Daarom is het goed om van tevoren samen met je partner te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou/jullie passen.
Vragen die kunnen helpen bij het vinden van de voor jullie beste vorm van anticonceptie:
- Wat zijn je eerdere ervaringen met anticonceptiemiddelen?
- Welke wensen en verwachtingen heb je bij anticonceptie?
- Voor hoe lang wil je anticonceptie?
- Wil jij je menstruatie kunnen beïnvloeden?
- Heb je een voorkeur voor hormoonvrije of hormoon houdende anticonceptie?
Met je arts of verloskundige kun je de diverse anticonceptiemethoden en middelen doornemen, als ook de wensen, verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden. Op deze manier kun je/jullie een weloverwogen keuze maken.
Binnen onze praktijk plaatsen en verwijderen wij spiralen.
Indien je overweegt om voor spiraal plaatsing te kiezen dan kan je bij ons vanaf 10 weken na de zwangerschap een afspraak maken.
Wat is een spiraal?
Het spiraal is een buigzaam kunststof ankertje (24-36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die zich buiten de baarmoeder bevinden. Deze draadjes zijn nodig om het spiraal later weer te kunnen verwijderen. Het spiraal is een van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn.
Welke soorten spiralen worden geplaatst?
De twee meest gebruikte soorten spiralen zijn: het koperspiraal (met koperdraad omwikkeld) en het hormoonspiraal (dat het hormoon Levonorgestrel afgeeft).
• Het koperspiraal (T-safe).
Dit is een hormoonvrij spiraal dat tot 10 jaar lang betrouwbaar is. In de baarmoeder geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Er vindt géén abortus plaats, zoals vroeger gedacht werd. Een koperspiraaltje is werkzaam vanaf het moment van plaatsing. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-afterspiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraaltje zorgt er dan voor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.
• Het hormoonspiraal (Mirena).
Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. Het Mirena spiraal werkt plaatselijk in de baarmoeder door de afgifte van hormonen. Er komen wel wat hormonen vrij in de bloedbaan maar die hoeveelheid is aanzienlijk minder dan bij het gebruik van de combinatiepil. Er kan dan ook af en toe een eisprong plaatsvinden. Tot bevruchting zal dit niet leiden omdat de zaadcellen, door de taaiheid van het cervixslijm/het remmen van de beweeglijkheid en functie van de zaadcel, de eicel niet kan bereiken. Door de invloed van het hormoon op het baarmoederslijmvlies wordt opbouw daarvan tegengegaan, waardoor het baarmoederslijmvlies niet in staat is om een evt. bevruchte eicel te laten innestelen. De verloskundige of huisarts schrijft een recept uit voor het spiraal, die je vervolgens bij je apotheek kan ophalen. De Mirena spiraal kost ongeveer 160 euro.
Naast het Mirena spiraal en de T-safe koperspiraal zijn er op indicatie nog andere soorten spiralen mogelijk. Je verloskundige of huisarts kan je hierover meer informatie geven.
Wie plaatst het spiraal en hoelang duurt de afspraak?
De spiraalplaatsing met echoscopie duurt 20 tot 30 minuten en wordt uitgevoerd door een gecertificeerde verloskundige/echoscopist.
De procedure
Voordat het spiraal wordt geplaatst wordt er eerst met een echo gekeken hoe de baarmoeder precies ligt in je buik. Deze informatie zorgt voor een soepele plaatsing van het spiraal. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt de baarmoeder met een sonde opgemeten en kan het spiraal worden geplaatst. Aan het uiteinde van het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd die na het inbrengen op de juiste lengte worden afgeknipt. Deze draadjes maken het mogelijk om het spiraal later weer te verwijderen. Plaatsen van het spiraal duurt een paar minuten. Na de plaatsing wordt er een controle-echo gemaakt om te kijken of het spiraal goed in de baarmoeder zit. De eerste uren na de plaatsing kun je wat onaangename menstruatiekrampen ervaren. Daarvoor mag je pijnstillers gebruiken. Je baarmoeder heeft even de tijd nodig om aan het spiraal te wennen, onregelmatig bloedverlies de eerste 3 maanden na de plaatsing kan dus voorkomen en is heel normaal. Bij vragen of ongerustheid kun je terecht bij je verloskundige of huisarts.
Hoe kun je een afspraak maken voor een spiraalplaatsing?
Een afspraak voor een spiraalplaatsing maak je na een informatiegesprek met één van onze verloskundigen. De verloskundige van het spiralenspreekuur plaatst het spiraal vanaf 10 weken na de bevalling. Indien je niet recent bevallen bent, kun je op elk gewenst moment van de cyclus een spiraal laten plaatsen. Plaatsing tijdens de menstruatie is dus niet noodzakelijk.
Je dient zelf het spiraal, dat je op recept hebt gekregen van de verloskundige of huisarts, mee te nemen naar het spiralenspreekuur. Indien je nooit eerder een spiraalplaatsing hebt gehad, kan het prettig zijn iemand mee te nemen (max. 1 volw. persoon). Baby’s in de Maxi-Cosi/wandelwagen mogen ook mee, kleine kinderen niet.
Wat zijn de kosten van een spiraalplaatsing?
De kosten om een spiraal te laten plaatsen met echo zijn ongeveer 88 euro. Deze kosten worden direct gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat er een deel van je eigen risico afgaat.
Dit verschilt per verzekering.
Nacontrole
Na de spiraalplaatsing wordt er met een echo gecontroleerd of het spiraal juist geplaatst is, daardoor is een nacontrole niet nodig. De eerste 6 maanden is er een hele kleine kans dat je baarmoeder het spiraal toch weer uitstoot. Mocht je toch twijfels hebben of je spiraal nog wel goed in je baarmoeder zit, dan mag je natuurlijk altijd nog op nacontrole komen.
Deze afspraak kun je maken via onze assistente.
Verloskundig Centrum PUUR Vroedvrouwen
Venlosingel 54 6845 JB Arnhem
Wij zijn altijd dichtbij en 24/7 bereikbaar. Voor spoed kan je ons bellen op het mobiele nummer van jouw team.
Verloskundigen team Geel:
06 295 880 94
Verloskundigen team Blauw:
06 535 321 27
Voor het maken van een afspraak en niet dringende vragen zijn we dagelijks te bereiken op telefoonnummer 026 381 17 95 of stel je vraag via de mail.
Wil je onze praktijk op zorgkaart Nederland waarderen? Klik hier.