Verloop
Harde buiken/Oefenweeën
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen. Vandaar dat deze harde buiken ook vaak voor- of oefenweeën genoemd worden.
Natuurlijk kunnen oefenweeën vervelend zijn, zeker als je net wilt gaan slapen. Probeer je zo veel mogelijk te ontspannen. Warmte kan je goed helpen om te ontspannen, dus denk aan een warm bad/douche of een warme kruik. Haal eventueel gemiste slaap overdag in zodat je toch redelijk uitgerust bent.
Echte weeën zijn vooral te herkennen aan de regelmaat en de duur. Een goede wee moet ongeveer 1 minuut duren en minimaal elke 5 minuten terugkeren. ( soms zit er wel eens een variatie in de regelmaat, kijk dan naar de gemiddelde tijd) Duren de weeën korter of langer of zit er meer tijd tussen, dan zijn het oefenweeën of beginnende weeën (het zijn nog geen weeën maar oefenweeën.) Het is dan nog niet te voorspellen of de weeën weer gaan stoppen of dat het toch door gaat zetten naar een bevalling.
Een ander onderscheid is, dat je oefenweeën vaak door je hele buik kunt voelen. Echte weeën voel je onder in je buik, vlak boven het schaambeen.
Slijmprop
In de laatste weken van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Dit is geen teken dat je bevalling gaat beginnen. De bevalling kan nog dagen tot weken op zich laten wachten. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop in 1 keer, maar het kan ook zijn dat je verschillende keren veel slijm verliest. In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend.
Weeën
Meestal begint een bevalling met weeën. Sommige vrouwen zien hier een rustige opbouw in, waarbij de weeën eerst elk half uur komen, dan elke 15 min., dan elke 10 min. enz. Het kan ook zijn dat je weeën direct goed doorzetten en om de 5 minuten (of zelfs sneller) komen.
Omgaan met pijn
De weeënkracht tijdens de bevalling is heftig en geen kleinigheid. Een positieve houding t.o.v. de weeënkracht die je als pijnlijk kan ervaren, helpt. Pijn is gek genoeg een hulpmiddel bij de bevalling. De pijn zet het lichaam aan tot het aanmaken van de onontbeerlijke morfineachtige stof endorfine. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen en zo min mogelijk pijn te ervaren, zijn er een aantal natuurlijke hulpmiddelen: Denk hierbij aan een veilige, rustige intieme omgeving, ontspanning door beweging, warmte, water en massages. Naast deze hulpmiddelen zijn er nog andere ondersteunende hulpmiddelen zoals TENS, homeopathie, acupunctuur en bijvoorbeeld Rebozo. Nadere informatie of folders hierover zijn op de praktijk te verkrijgen.
Als desondanks de pijn gaat tegenwerken of het natuurlijke proces blokkeert, is medicinale pijnbestrijding ( epiduraal of remifentanil) een goede optie. Dit wordt alleen in het ziekenhuis toegepast.
Voor meer informatie hierover:
- KNOV folder ‘Jouw bevalling, hoe ga je om met pijn?’
- KNOV folder ‘Jouw bevalling, welke houding past bij jou?’
- KNOV folder ‘Jouw bevalling, hoe bereid je je voor?’
- En nog een informatief filmpje over medicinale pijnbestrijding
Vruchtwater
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Vruchtwater is normaal gesproken helder vocht met wat witte vlokjes erin (de witte vlokjes zijn het huidsmeer van je kindje). Soms is het ook lichtroze omdat er een klein beetje bloed in zit. Dit is normaal.
Is het vruchtwater groen/bruin of helderrood, dan moet je direct contact met ons opnemen. Anders kun je ’s nachts rustig afwachten tot de ochtend of tot je regelmatige weeën hebt.
Als de vliezen gebroken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat de weeën meteen beginnen. Het is afwachten totdat je goede weeën krijgt. Soms blijven de weeën echter uit. Als je na 24 uur nog geen weeën hebt, wordt de kans op een infectie in je baarmoeder iets groter. Daarom zullen wij je na die tijd verwijzen naar de gynaecoloog. Het kan zijn dat de gynaecoloog nog eens 24-48 uur afwacht, voordat je wordt ingeleid.
Verloskundig Centrum PUUR Vroedvrouwen
Venlosingel 54 6845 JB Arnhem
Wij zijn altijd dichtbij en 24/7 bereikbaar. Voor spoed kan je ons bellen op het mobiele nummer van jouw team.
Verloskundigen team Geel:
06 295 880 94
Verloskundigen team Blauw:
06 535 321 27
Voor het maken van een afspraak en niet dringende vragen zijn we dagelijks te bereiken op telefoonnummer 026 381 17 95 of stel je vraag via de mail.
Wil je onze praktijk op zorgkaart Nederland waarderen? Klik hier.