Onderzoek
Bloedonderzoek
Tijdens de eerste controle wordt er een standaard bloedonderzoek gedaan waarbij je bloed wordt onderzocht op diverse kenmerken, te weten:
Hemoglobinegehalte
Hiermee kunnen we bepalen of je geen bloedarmoede hebt.
Bloedgroep
Er wordt gekeken welke bloedgroep je hebt: A, B, AB of O .
Rhesus-D-factor
Ieder bloed heeft een bepaalde rhesus-D-factor. Van alle mensen is ongeveer 85 % Rhesus-D-positief en 15% is Rhesus-D-negatief. Als je Rhesus-D-positief bent, heeft dit verder geen consequenties.
Heb je rhesus-D-negatief bloed, dan krijg je in en na je zwangerschap extra onderzoeken en zonodig Rhesus D antistoffen toegediend. Daarmee voorkomen we dat je antistoffen aanmaakt tegen het bloed van je kindje, als die rhesus-D-positief is.
Het kan gebeuren dat er tijdens de zwangerschap bloed van je baby in jouw bloedbaan komt. Bij de geboorte is die kans groter. Komt er bloed van een Rhesus-D-positieve baby in de bloedbaan van een Rhesus-D-negatieve moeder, dan kan de moeder afweerstoffen tegen Rhesus positief bloed gaan maken. Deze antistoffen kunnen via de navelstreng het bloed van de baby bereiken en afbreken, waardoor de baby bloedarmoede krijgt.
Daarom wordt — als je rhesus-D-negatief bent- na 27 weken zwangerschap opnieuw bloed afgenomen en onderzocht op eventuele rhesusantistoffen. Ook wordt uit jouw bloed de bloedgroep van je kindje bepaald. Mocht je kindje Rhesus positief zijn dan krijg je een injectie met anti-rhesus-D immunoglobuline. Dit om te voorkomen dat je in de laatste twee maanden van de zwangerschap alsnog antistoffen gaat maken. Als de baby Rhesus-D-positief is, krijg je binnen 24-48 uur na de bevalling nog zo’n injectie toegediend. Daardoor is de kans heel klein dat je antistoffen gaat maken.
Een brochure van het RIVM over bloedgroepantistoffen kun je hier downloaden.
Rhesus C
Er bestaan nog meer rhesusfactoren, zoals rhesus c. Ook als je rhesus-c-negatief bent, wordt er tijdens de zwangerschap bij 27 weken nogmaals bloed afgenomen om te kijken of je geen antistoffen aanmaakt.
Antistoffen tegen rode bloedlichaampjes in het algemeen
In het onderzoek wordt ook gekeken naar antistoffen tegen rode bloedlichaampjes in het algemeen.
Meer info vind je hier.
Syfilis
Syfilis, ofwel Lues, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die iemand kan oplopen door onveilig te vrijen. Om besmetting van de baby te voorkomen, is het belangrijk de ziekte zo vroeg mogelijk in de zwangerschap op te sporen. Als uit het bloedonderzoek blijkt dat je syfilis hebt, dan word je verwezen naar een gynaecoloog en krijg je antibiotica.
Hepatitis B
Hepatitis B is een ziekte waarbij een infectie van de lever optreedt door het hepatitis B-virus. Soms hebben mensen geen klachten en weten dus niet dat zij besmet zijn. Na de besmetting blijft een deel van de mensen het hepatitis B-virus bij zich dragen. Als je ‘virusdrager’ bent, heeft dat tijdens de zwangerschap geen schadelijke gevolgen voor de baby. Wel kan tijdens de geboorte de baby alsnog in aanraking komen met het virus en geïnfecteerd worden.
Om deze besmettingskans te verkleinen, volgen wij een protocol. Een onderdeel van dit protocol is de vaccinatie van je kindje na de geboorte.
HIV
Als de hiv-test positief is, dan ben je drager van het virus. In dat geval word je doorverwezen naar een gespecialiseerd hiv-centrum. Als je met hiv besmet bent, kan dit virus tijdens de zwangerschap of bevalling via je bloed op je baby worden overgedragen, of daarna via borstvoeding. De kans op besmetting van de baby kan sterk worden verminderd door virusremmers te gebruiken tijdens de zwangerschap.
Bloedsuikerwaarde
Een verhoogde bloedsuikerwaarde kan een aanwijzing zijn voor diabetes, ofwel suikerziekte.
Als er een medische reden voor is, zullen wij je bloedsuikerwaarde laten controleren.
Rode hond
Antistoffen voor rubella ‘Rode Hond’: dit geeft aan of je wel of niet beschermd bent tegen het Rode Hond-virus.
Meer informatie vind je in de folder ‘Zwanger’.
Prenatale screening
In Nederland kunnen alle zwangere vrouwen keuzes maken over prenatale screening. Voor de eerste controle vragen we je om samen met je partner www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl zorgvuldig door te lezen. Daarna zal tijdens de eerste controle worden gevraagd of je meer informatie wilt. Je kan je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Je kan kiezen voor twee onderzoeken: (1) de prenatale screening op down-, edwards-, en patausyndroom en (2) onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (de 20 weken echo). Je bepaalt zelf of je deze onderzoeken laat doen.
Counseling
Counseling is een uitgebreid informatiegesprek met je verloskundige waarin op alle mogelijkheden van de prenatale screening wordt ingegaan. Hierbij worden de voor- en nadelen van de tests besproken waardoor je een bewuste keuze kunt maken.
Belangrijk voor het counseling gesprek is dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Indien dit niet zo is, zorg dan dat je samen met een tolk komt. Anders kunnen we je niet goed informeren en is het niet mogelijk om voor deze onderzoeken te kiezen. Besluit je dat je de screening op down-, edwards-, en patausyndroom wilt? Dan heb je de keuze uit twee testen:
- Combinatietest
- NIPT test
Voor informatie over deze beide testen zie www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
- Structureel echoscopisch onderzoek (SEO); de 20 weken echo
Rond de 20 weken van je zwangerschap kun je laten onderzoeken of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Met de 20 weken echo wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Ook kijkt de echoscopist naar de ontwikkeling van de organen van jullie kindje.
Prenatale diagnostiek
Indien de uitslag van een screeningsonderzoek een verhoogd risico geeft, komt u in aanmerking voor vervolgonderzoek. Dit kan op verschillende manieren.
- Een vlokkentest, waarbij er tussen de 11 en de 14 weken vlokken uit de placenta gehaald worden. Uit die vlokken kan DNA-onderzoek gedaan worden. Lees meer over de vlokkentest op deze site.
- Een vruchtwaterpunctie, waarbij na de 16 weken vruchtwater wordt opgezogen. In het vruchtwater zitten huidcellen van de baby waarmee DNA-onderzoek gedaan kan worden. Lees meer hierover op deze site.
- Een GUO, (geavanceerd ultrasound onderzoek). Dit is een echo gemaakt door een gespecialiseerd gynaecoloog. Lees meer op deze site.
Verloskundig Centrum PUUR Vroedvrouwen
Venlosingel 54 6845 JB Arnhem
Wij zijn altijd dichtbij en 24/7 bereikbaar. Voor spoed kan je ons bellen op het mobiele nummer van jouw team.
Verloskundigen team Geel:
06 295 880 94
Verloskundigen team Blauw:
06 535 321 27
Voor het maken van een afspraak en niet dringende vragen zijn we dagelijks te bereiken op telefoonnummer 026 381 17 95 of stel je vraag via de mail.
Wil je onze praktijk op zorgkaart Nederland waarderen? Klik hier.